Dieta w schorzeniach
Co to jest dieta w schorzeniach ?
Prawidłowe odżywianie ma ogromne znaczenie w codziennym funkcjonowaniu całego organizmu. Zdrowe nawyki żywieniowe są ważne nie tylko, aby utrzymać zdrowie na długie lata, ale również wtedy, gdy trzeba wspomóc organizm od środka w walce z różnymi schorzeniami. Badania naukowe dowodzą, że wpływ diety pełni olbrzymią rolę zarówno w prewencji, regeneracji oraz jako forma leczenia.
Wiele schorzeń jest skutkiem prowadzenia nieodpowiedniego trybu życia. Dlatego tak ważne jest wprowadzenie zmian na tej płaszczyźnie, które pomogą pacjentowi wrócić do pełni sił. W takiej sytuacji najlepiej i najbezpieczniej skorzystać jest z konsultacji u dietetyka klinicznego, który nie tylko dopasuje indywidualną dietę, ale także wskaże, na które aspekty warto zwrócić uwagę oraz poprowadzi przez zmianę nawyków.
Eksperckie podejście w Serafin Clinic
W Serafin Clinic Gliwice przyjmuje zespół doświadczonych dietetyków, którzy zajmują się kompleksowym leczeniem pacjentów z problemami wymagającymi zmiany nawyków żywieniowych oraz trybu życia. Wciąż doskonalimy nasze umiejętności na różnego rodzaju kursach i szkoleniach w kraju oraz zagranicą. Dzięki temu możemy zaoferować naszym pacjentom opiekę medyczną na najwyższym poziomie, dostosowaną do międzynarodowych standardów leczenia.
Daria Nożownik – absolwentka dietetyki klinicznej, magister psychodietetyki Śląskiego Uniwersytetu Medycznego. Specjalizuje w dietetyce kobiet, dietetyce hormonalnej, odchudzaniu, diecie w jednostkach chorobowych, a także psychodietetyce, która jest niezbędnym aspektem we wprowadzaniu zmian oraz nawyków. Wciąż udoskonala swoją wiedzę oraz umiejętności na kongresach, szkoleniach, kursach z zakresu dietetyki i psychologii.
Czym zajmuje się dietetyk kliniczny?
Dietetyk kliniczny układa diety pomocne w leczeniu różnego typu schorzeń. Dietoterapia prowadzona przez dietetyka klinicznego znajduje zastosowanie m.in. w chorobach:
- układu sercowo-naczyniowego: nadciśnienie, miażdżyca, zaburzenia lipidowe.
- układu endokrynnego: zaburzenia hormonalne, niedoczynność / nadczynność tarczycy, choroba Hashimoto, choroba Gravesa-Basedowa, insulinooporność, cukrzyca typu 2.
- układu wydzielniczego: choroby nerek.
- układu pokarmowego: choroby żołądka, dwunastnicy, choroby jelit, zaburzenia pracy wątroby i trzustki, kamica pęcherzyka żółciowego, refluks, choroba wrzodowa żołądka
- nietolerancje i alergie pokarmowe: nietolerancja glutenu (celiakia), nietolerancja laktozy, alergia na białko mleka krowiego, alergia (pokarmowa) na nikiel.
Jakie schorzenia wymagają zmiany nawyków żywieniowych?
Jest wiele schorzeń, które są wynikiem nieprawidłowych nawyków żywieniowych i tylko ich zmiana może doprowadzić do całkowitego wyleczenia Pacjenta. Wśród nich są:
Cukrzyca
W przypadku pacjentów cierpiących z powodu cukrzycy zmiana nawyków żywieniowych oraz nauka podstaw żywienia w cukrzycy ma wpływ na poprawę ich stanu zdrowia, a także komfortu życia. Dlatego niezwykle istotne jest, aby zmodyfikować sposób odżywienia już na pierwszej wizycie.
Zespół jelita drażliwego
Zespół jelita drażliwego może powodować ból jamy brzusznej oraz dyskomfort w postaci częstych zmian w częstotliwości i rodzaju wypróżnień. Zmiana diety i nawyków żywieniowych jest podstawą w przypadku leczenia IBS (zespół jelita drażliwego). W wielu przypadkach konieczne jest ograniczenie bądź wyeliminowanie niektórych produktów spożywczych, które podrażniają ścianki jelita.
Choroby tarczycy
W przypadku nadczynności i niedoczynności tarczycy odpowiednio dobrana dieta ma ogromne znaczenie w całym procesie leczenia. Bez zmiany nawyków oraz wprowadzeniu diety przeciwzapalnej bazującej na diecie śródziemnomorskiej Dzięki wskazówkom i zmianie nawyków wprowadzenie diety jako sposobu odżywiania możliwe jest na całe życie.
Istnieje również wiele chorób, których podłoża do tej pory nie udało się jednoznacznie określić. Wiadomo jednak, że w ich leczeniu ogromny wpływ ma odpowiednio dobrana dieta. Należą do nich:
Nadciśnienie tętnicze
Nadciśnienie tętnicze często powiązane jest szeregiem innych chorób współistniejących. Ważne jest, aby dieta była wówczas dobrana do indywidualnych potrzeb pacjenta, aby nie zaszkodziła, a wręcz łagodziła objawy choroby. Pacjenci chorujący na nadciśnienie przede wszystkim powinni ograniczyć tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, węglowodany proste oraz nadmierną podaż sodu.
Refluks
To nie tylko dyskomfort w postaci cofających się soków żołądkowych, ale również obszerny ból, który często mylony jest z zawałem serca. Z czasem kwas żołądkowy podrażnia również przełyk, a pacjentowi jest coraz trudniej funkcjonować. W przypadku leczenia refluksu odpowiednia dieta ma ogromne znaczenie, ponieważ wyeliminowanie niektórych produktów może znacząco wpłynąć na poprawę komfortu życia.
Jakie są korzyści diety ułożonej przez dietetyka klinicznego?
Wsparcie dietetyka niesie wiele korzyści. Przede wszystkim pacjent zmienia nawyki żywieniowe, które zostają z nim na całe życie. Wie, na jakie produkty powinien zwracać uwagę i z jakich należy zrezygnować lub je ograniczyć. Dzięki praktycznej wiedzy wcielonej w życie dieta przestaje być tylko przymusem i niezbędną koniecznością, a staje się codziennością. Pacjenci korzystający z porad dietetycznych mogą całkowicie zmienić swoje życie.
Zdrowa, zbilansowana dieta ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu – wewnątrz, jak i na zewnątrz. Dzięki odpowiedniej diecie poprawia się ogólny stan cery, włosów i paznokci, Doceniają to zwłaszcza pacjentki, które od lat borykają się z problemami trądzikowymi, łamliwymi paznokciami czy wypadającymi włosami.
Dzięki specjalnie ułożonej diecie możliwe jest także pozbycie się zbędnych kilogramów bez efektów jo-jo. Dieta bogata jest we wszystkie potrzebne mikro i makro składniki oraz dostosowana do trybu życia Pacjenta. Nie ma głodówek oraz postów, które działają wyniszczająco.
Korzyści diety ułożonej przez doświadczonego dietetyka:
- utrata zbędnych kilogramów,
- brak efektów jo-jo,
- zdrowa, zbilansowana dieta bez głodówek i wyrzeczeń,
- zmiana nawyków żywieniowych,
- zmiana stylu życia,
- poprawa zdrowia,
- poprawa wyglądu skóry, włosów i paznokci,
- podniesienie własnej samooceny,
- wyzbycie się kompleksów,
- długotrwałe efekty.
Jak wygląda przebieg wizyty u dietetyka klinicznego?
Wizyta u dietetyka w Serafin Clinic Gliwice zawsze rozpoczyna się od przeprowadzenia wywiadu medyczno-żywieniowego z pacjentem. Dzięki temu możliwe jest nie tylko poznanie jego oczekiwań względem diety, ale przede wszystkim wprowadzenie indywidualnego podejścia. Podczas wizyty dietetyk zadaje pytania, w tym również o preferencje żywieniowe Pacjenta oraz jego tryb życia. Niezwykle ważne jest dla nas, aby dieta była dostosowana do indywidualnych potrzeb. To sprawi, że pacjent chętnie będzie z niej korzystał, co w efekcie da oczekiwane rezultaty.
Pierwsza konsultacja dietetyczna | 160 zł |
Jednorazowa konsultacja dietetyczna | 160 zł |
Analiza składu ciała | 50 zł |
Pakiet miesięczny (konsultacja, 7-dniowy jadłospis) | 280 zł |
Pakiet miesięczny specjalistyczny – niewydolności, zaburzenia metaboliczne | 400 zł |
Jadłospis 7-dniowy indywidualny | 150 zł |
Jadłospis 14-dniowy indywidualny | 220 zł |
Jadłospis 21-dniowy indywidualny | 300 zł |
Jadłospis 28-dniowy indywidualny | 380 zł |
Dodatkowa wizyta dietetyczna / wizyta kontrolna bez planu | 110 zł |
Pakiet dwumiesięczny (2x konsultacja, 14-dniowy jadłospis) | 420 zł |