Zadbaj o zdrowie z polecaną dietetyczką w Gliwicach – psychodietetyka i doradca żywieniowy

Zdrowy styl życia i świadome podejście do jedzenia to kluczowe aspekty dbałości o dobre samopoczucie, kondycję fizyczną i psychiczną. Samodzielne osiągnięcie równowagi w tych obszarach może być jednak nie lada wyzwaniem. Właśnie dlatego zamiast działać na własną rękę, lepiej skorzystać z pomocy specjalisty z wieloletnim doświadczeniem,  który przy pomocy narzędzia, jakim jest właściwie zbilansowana dieta, pomoże nie tylko zrzucić zbędne kilogramy, ale również zapewni kompleksowe wsparcie w zakresie kształtowania prawidłowych nawyków żywieniowych oraz zdrowego podejścia do jedzenia. W tym artykule przyjrzymy się, na czym dokładnie polega praca psychodietetyka w Gliwicach i dlaczego warto zainwestować w profesjonalną pomoc.

Spis treści: 

Kim jest psychodietetyk?
Pierwsza wizyta w klinice – dietetyka kliniczna
Dlaczego warto skorzystać z usług dietetyka – plan pokarmowy
Negatywne skutki samodzielnego odchudzania
Eksperckie podejście w Serafin Clinic – dietetyk Gliwice
Wykonaj analizę składu ciała i naucz się komponować posiłki
Wsparcie w redukcji wagi – nawyki żywieniowe
Poprawa stanu zdrowia – indywidualny jadłospis – plan dietetyczny
Monitorowanie postępów
Przejdź na indywidualną dietę dostosowaną do Twoich potrzeb
Podsumowanie 

Kim jest psychodietetyk?

Gdy Twoje dziecko lub Ciebie dopadnie przeziębienie, udajesz się z nim do pediatry albo internisty. Problemy z kolanami konsultujesz z fizjoterapeutą, a zaburzenia widzenia z okulistą. Z codziennymi dolegliwościami zgłaszasz się do lekarza rodzinnego, urolog natomiast pomoże Ci przy problemach z układem moczowym, a diabetolog wesprze w walce z cukrzycą. Kiedy zaś pojawiają się problemy z układem oddechowym, odwiedzasz pulmonologa. Podobnie jest z dietetykiem – to specjalista, do którego warto udać się, gdy masz problemy z nadwagą lub niedowagą, cierpisz na alergie pokarmowe, zmagasz się z nietolerancjami pokarmowymi lub takimi chorobami przewlekłymi , jak insulinooporność, cukrzyca, nadciśnienie lub problemy z wątrobą. Udasz się do niego również, chcąc po prostu zmienić swoje wzorce żywieniowe i poprawić stan zdrowia. Dietetyk to profesjonalista, który – tak jak inni specjaliści – posiada wiedzę i narzędzia, aby pomóc Ci zadbać o zdrowie i dobre samopoczucie.

Psychodietetyk posiada natomiast dodatkowe kompetencje. To specjalista, który nie tylko przygotowuje jadłospisy i plany żywieniowe, ale również pracuje z pacjentem nad jego emocjonalnym podejściem do jedzenia. W przeciwieństwie do tradycyjnego dietetyka, psychodietetyk rozumie, że zdrowe odżywianie nie ogranicza się wyłącznie do liczenia kalorii i rezygnacji z ulubionych potraw. Jego zadaniem jest także analiza psychologicznych aspektów relacji z jedzeniem i wsparcie pacjenta np. w walce z emocjonalnym objadaniem się. Specjalista ten stara się zachęcić pacjenta do wprowadzenia trwałych zmian w jego przyzwyczajeniach dietetycznych, a także zbudować u niego  pozytywną relację z ciałem. To szczególnie ważne dla osób, które wielokrotnie podejmowały nieudane próby odchudzania lub mierzą się z zaburzeniami odżywiania.

Niekiedy problem, z jakim zgłasza się pacjent jest na tyle złożony, że dietetyk potrzebuje wsparcia innych specjalistów: endokrynologa, kardiologa, psychologa, lekarza medycyny sportowej, czy wreszcie bariatry. 

PIERWSZA WIZYTA w klinice – dietetyka kliniczna

Dla wielu pacjentów, zwłaszcza dotkniętych problemem otyłości, pierwszy kontakt z dietetykiem klinicznym może być stresującym doświadczeniem, ponieważ nie do końca wiedzą, czego się spodziewać. Obawiają się zbyt szczegółowych pytań, restrykcyjnych zaleceń lub negatywnej oceny ich dotychczasowych przyzwyczajeń żywieniowych. Tymczasem psychodietetyk czy też dietetyk kliniczny podchodzi do każdego pacjenta z empatią i zrozumieniem, traktując to właśnie pierwsze spotkanie jako okazję do poznania potrzeb i celów pacjenta, ale bez oceniania. Specjalista chce zrozumieć, jakie czynniki wpływają na sytuację, w której znalazł się pacjent i zastanowić, jak tę sytuację zmienić. To pozwala stworzyć komfortową przestrzeń do pracy nad wyrabianiem dobrych nawyków żywieniowych. 

Pierwszą wizytę u dietetyka klinicznego otwiera dokładny wywiad medyczny. Padają pytania o wiek, masę ciała oraz wzrost, zażywane leki i suplementy diety, tryb pracy, poziom aktywności fizycznej i dotychczasową dietę. Dietetyka będą interesowały również przebyte w przeszłości i obecne choroby, a także ewentualne dolegliwości. Aby spotkanie z dietetykiem było bardziej merytoryczne i wnosiło więcej do wizyty, warto zabrać ze sobą komplet aktualnych badań, w tym: 

  • morfologię 
  • glukozę na czczo
  • insulinę na czczo
  • poziom hormonów tarczycy (TSH, ft3, ft4)
  • poziom witaminy D
  • enzymy wątrobowe (AST, ALT)
  • poziom żelaza i ferrytyny
  • ogólne badanie moczu

Ponadto podczas wizyty stacjonarnej psychodietetyk ma również możliwość wykonania analizy składu ciała, która pomaga mu w ustaleniu diety indywidualnie dopasowanej do pacjenta. O tym zagadnieniu będziemy jednak mówić nieco szerzej w dalszej części tego artykułu. 

Na podstawie zebranych informacji oraz po zapoznaniu się z wynikami badań specjalista może zaplanować kolejne kroki, w tym przygotować dla swojego pacjenta indywidualny jadłospis. 

Dlaczego warto skorzystać z usług dietetyka – plan pokarmowy

Stojąc przed wyzwaniem zrzucenia nadmiernych kilogramów czy też poprawy stanu zdrowia, warto zasięgnąć porady profesjonalnego dietetyka. Taki specjalista temat zdrowego stylu życia oraz prawidłowego odżywiania zna od podszewki. Wie, na co zwrócić uwagę, aby dieta była nie tylko skuteczna, ale też bezpieczna dla pacjenta. Dietetyk uwzględni wszelkie aspekty zdrowotne, w tym występujące choroby przewlekłe, nietolerancje pokarmowe, poziom aktywności fizycznej oraz preferencje żywieniowe. Dzięki temu stworzony przez niego plan pokarmowy jest precyzyjnie dopasowany i uwzględnia nie tylko cele estetyczne (chęć poprawy sylwetki), ale przede wszystkim zdrowie. Wartość współpracy z dietetykiem polega również na tym, że potrafi on dostosować jadłospis w taki sposób, by dostarczał wszystkich niezbędnych składników odżywczych, a jednocześnie był możliwy do utrzymania na dłuższą metę.

Negatywne skutki samodzielnego odchudzania 

Podejmując samodzielną próbę odchudzenia się, np. w oparciu o informacje dostępne w internecie, możemy przynieść sobie więcej szkody niż pożytku. To prosta droga do zafundowania sobie poważnych problemów zdrowotnych. Zbyt rygorystyczne ograniczenie kalorii lub eliminacja pewnych grup produktów może skutkować niedoborami witamin i minerałów –  wapnia, żelaza, witamin z grupy B czy kwasów tłuszczowych omega-3, co  będzie miało niekorzystny wpływ na kondycję kości, serca, ogólną odporność organizmu czy pracę układu nerwowego. Nie wspominając już o efekcie jo-jo, którym najczęściej kończy się takie samodzielne odchudzanie. Trzeba bowiem pamiętać, że szybka utrata masy ciała, bez zrównoważonego planu – często kończy się gwałtownym przybieraniem na wadze po zakończeniu diety. Takie skoki mogą poważnie zaburzyć metabolizm i w efekcie prowadzić do problemów hormonalnych oraz insulinooporności. Samodzielne próby stosowania różnego typu diet mogą także nasilić złe relacje z jedzeniem – wprowadzenie zbyt restrykcyjnych zasad może prowadzić do objadania się, jedzenia pod wpływem emocji lub rozwinięcia niezdrowych wzorców myślenia o jedzeniu i własnym wyglądzie. 

Dlatego chcąc osiągnąć swoje cele zdrowotne, warto zmieniać przyzwyczajenia związane z jedzeniem pod okiem dobrego dietetyka klinicznego, najlepiej mającego dodatkową specjalizację z psychodietetyki. 

Eksperckie podejście w Serafin Clinic – dietetyk Gliwice 

Szukasz najlepszego dietetyka w Gliwicach? Umów się na wizytę do Serafin Clinic Kliniki dla Kobiet mieszczącej się na Placu Marszałka Józefa Piłsudskiego 9. W naszej klinice przyjmuje mgr Daria Nożownik – absolwentka dietetyki klinicznej, magister psychodietetyki Śląskiego Uniwersytetu Medycznego. Specjalizuje w dietetyce kobiet, dietetyce hormonalnej, odchudzaniu, diecie w jednostkach chorobowych, a także psychodietetyce, która jest niezbędnym aspektem we wprowadzaniu zmian oraz nawyków. Wciąż udoskonala swoją wiedzę oraz umiejętności na kongresach, szkoleniach, kursach z zakresu dietetyki i psychologii. Pacjenci cenią Panią Darię za świetne podejście oraz zaangażowanie, które pomaga im z sukcesem realizować wyznaczone cele dietetyczne. Jako jedna z najlepszych dietetyków w Gliwicach, cieszy się doskonałymi opiniami pacjentów, którzy doceniają jej empatię, profesjonalizm i skuteczność w pracy. Na konsultacje z naszym dietetykiem zapraszamy nie tylko mieszkańców Gliwic, ale również okolicznych miejscowości: Knurowa, Gierałtowic, Przyszowic, Zabrza, Rudy Śląskiej czy Katowic.

Co więcej, Pani Daria prowadzi również wizyty online, dla pacjentów, którzy cenią sobie komfort i wygodę lub po prostu  z różnych względów nie mogą pojawić się osobiście w gabinecie. Jeśli więc chcesz obyć konsultację dietetyczną bez wychodzenia z domu – wejdź na stronę znanylekarz.pl i już teraz umów teleporadę z naszym specjalistą. 

Wykonaj analizę składu ciała i naucz się komponować posiłki

Podczas współpracy z dietetykiem w Serafin Clinic w Gliwicach wykonywana jest analiza składu ciała. Pozwala ona określić skalę problemu, z jakim boryka się pacjent i jest szczególnie pomocna u pacjentów z nadwagą i otyłością. Jest to proste, szybkie i w pełni bezpieczne badanie mierzące opór tkanek miękkich, przez które przepuszczony zostaje prąd elektryczny o niskim natężeniu – inny opór będzie stawiać tkanka tłuszczowa uboga w wodę, a inny bogata w nią tkanka beztłuszczowa. Jest to tzw. metoda impedancji bioleketrycznej (BIA, bioelectrical impedance analysis). Na podstawie różnicy w przewodzeniu prądu elektrycznego w środowisku wodnym i tłuszczowym organizmu jesteśmy w stanie sprawdzić takie parametry, jak: 

  • procentowa zawartość tkanki tłuszczowej w ciele,
  • procentowa zawartość tkanki mięśniowej w ciele,
  • zawartość tkanki tłuszczowej trzewnej, która otacza narządy wewnętrzne w jamie brzusznej,
  • beztłuszczowa masy ciała,
  • masa mineralna kości,
  • poziom wody zewnątrzkomórkowej i jej proporcji do całkowitej zawartości wody w organizmie,
  • wiek metaboliczny
  • podstawowa przemiana materii.

To kluczowe dane pozwalające na dostosowanie diety i aktywności fizycznej do konkretnych potrzeb. Psychodietetyk uczy również komponowania posiłków tak, by dostarczały one niezbędnych składników odżywczych, były smaczne i sycące, a jednocześnie wspierały dążenie do zdrowej sylwetki. Dzięki temu pacjent zyskuje praktyczne umiejętności, które pomagają samodzielnie dbać o zdrową dietę na co dzień.

pacjentka w trakcie analizy składu ciała

Wsparcie w redukcji wagi – nawyki żywieniowe

Proces redukcji wagi wymaga odpowiedniej diety oraz pracy nad trwałymi zmianami w codziennych przyzwyczajeniach, a więc często i całej edukacji żywieniowej. Pacjenci odwiedzający dietetyka często zwyczajnie nie wiedzą, jak żywić się zdrowo, bo nikt ich tego nie nauczył. Często osoby te wynoszą nieprawidłowe wzorce z domu i powielają je latami w późniejszym życiu. Psychodietetyk pomaga w zidentyfikowaniu szkodliwych nawyków żywieniowych, takich jak jedzenie pod wpływem emocji czy sięganie po przetworzoną żywność, i wspiera w wypracowaniu nowych, zdrowych wzorców. Praca nad psychiką i podejściem do jedzenia pozwala na osiągnięcie trwałych rezultatów i uniknięcie efektu jo-jo, co stanowi częstą przeszkodę w efektywnej redukcji wagi.

Poprawa stanu zdrowia – indywidualny jadłospis – plan dietetyczny

Indywidualnie opracowany jadłospis może w znacznym stopniu poprawić stan zdrowia osoby borykającej się z różnorodnymi dolegliwościami. Psychodietetyk dostosowuje plan dietetyczny do potrzeb osób cierpiących na schorzenia takie jak cukrzyca, insulinooporność, nadciśnienie, zespół jelita drażliwego czy refluks żołądkowo-przełykowy. Dzięki temu dieta w schorzeniach staje się elementem wspomagającym terapię, a jednocześnie przyczynia się do lepszego samopoczucia i poprawy kondycji zdrowotnej. 

Monitorowanie postępów

Niezwykle ważne jest, aby spotkania z psychodietetykiem odbywały się regularnie. Pozwala to bowiem na monitorowanie postępów, ocenę skuteczności wprowadzonych zmian i dostosowanie planu w zależności od wyników. Wielu pacjentów po odbyciu 1-2 wizyt nie przychodzi na kolejne. Nie jest to dobra strategia. Stały kontakt z dietetykiem motywuje pacjenta do przestrzegania zaleceń, a także stanowi wsparcie emocjonalne w momentach zwątpienia, które na różnych etapach leczenia mogą się pojawić. Dietetyk pomoże wprowadzić zdrowe nawyki w taki sposób, by łatwiej je było utrzymać przez długi czas, a często zachować już na stałe. 

PRZEJDŹ NA INDYWIDUALNĄ DIETĘ DOSTOSOWANĄ DO TWOICH POTRZEB

Wywiad żywieniowy przeprowadzany na początku pierwszej wizyty u dietetyka przeprowadzany jest nie bez przyczyny. Indywidualnie dopasowana dieta daje bowiem znacznie większe szanse na osiągnięcie długotrwałych rezultatów i poprawę stanu zdrowia. Psychodietetyk w Gliwicach opracuje dla Ciebie spersonalizowany plan żywieniowy, który pomoże Ci osiągnąć Twoje cele zdrowotne lub dotyczące sylwetki. Inwestycja w zdrowie, przez współpracę z profesjonalnym doradcą żywieniowym, może być jednym z najlepszych kroków, jakie podejmiesz dla poprawy jakości swojego życia. 

Podsumowanie 

Psychodietetyk to specjalista, który łączy wiedzę z zakresu dietetyki i psychologii, oferując całościowe wsparcie osobom chcącym poprawić swoje zdrowie i zmienić nawyki żywieniowe. Oprócz sporządzania planów dietetycznych dostosowanych do indywidualnych potrzeb pomaga pacjentom w zrozumieniu emocjonalnych aspektów ich relacji z jedzeniem. Dzięki indywidualnym jadłospisom oraz regularnym wizytom pacjenci są w stanie wypracować zdrowe nawyki, które przyczyniają się do długotrwałej poprawy zdrowia i samopoczucia.


Konsultacja merytoryczna:

Daria Nożownik
Dietetyk kliniczny, psychodietetyk
Absolwentka dietetyki klinicznej oraz psychodietetyki na Śląskim Uniwersytecie Medycznym. Pasjonatka zdrowego odżywiania. Stale poszerza swoją wiedzę uczestnicząc w licznych kursach oraz szkoleniach z zakresu żywienia. Posiada liczne certyfikaty.
W Serafin Clinic zajmuje się m.in. układaniem diety, leczeniem zaburzeń hormonalnych, chorób dietozależnych i nietolerancji pokarmowych.